Sunday 7 August 2011

I anstendighetens navn

Til minne om de som døde i Hiroshima for 66 år siden, og som et spark i baken til den norske regjeringen, holdt jeg følgende appell på Youngstorget igår:

Idag, for nøyaktig 66 år siden, slapp USA den første atombomben over den Japanske byen Hiroshima. Denne ene bomben, sammen med den som falt over Nagasaki tre dager senere, tok livet av mer enn 210 000 mennesker.

Over 210 000 uskyldige ofre.

La oss, i respekt for de som døde denne dagen, vise at vi ikke tar lett på deres bortgang. La oss, i medfølelse med ofrens familier, venner og etterkommere, ta det ansvar vi har for å sørge for at dette aldri, aldri vil gjenta seg.


Etter Hiroshima og Nagasaki kan ingen lenger si at de ikke kjenner konsekvensene. Vi vet at atomvåpen ikke er i stand til å skille mellom soldater og sivile. Vi vet at atomvåpen ikke kan løse noen av dagens internasjonale problemer som terrorisme, klimaforandring, fattigdom og epidemier, men at disse våpnene tvert i mot gjør det vanskeligere å håndtere slike problemer. Vi vet at de 20 500 atomvåpnene som finnes gjør verden mindre trygg, mindre sivilisert, og mindre demokratisk.

Alt for lenge har våre politiske representanter holdt hendene foran øynene med et naivt håp om at atomvåpnene vil forsvinne av seg selv. Alt for lenge har mediene sovet i timen og glemt å skrive om en av de mest alvorlige og mest umiddelbare trusslene mot menneskeheten.

Det er på høy tid at vi vekker mediene og våre politiske representanter fra dvalen; det er på høy tid at vi sier klart i fra - roper om vi må - at vi ikke lenger aksepterer at flertallets ønske om å leve i en verden fri for atomvåpen igjen og igjen blir trumfet av noen få lands latterlige forfengelighet og absurde stormaktsgalskap; det er på høy tid at norske politikere innser at den beste måten Norge kan bidra til å skape en tryggere, mer sivilisert, og mer demokratisk verden, er ved umiddelbart å starte forhandlinger om en internasjonal avtale som forbyr atomvåpen.

For vi skal vise at vi er smartere og mer siviliserte enn den kalde krigens panikkmakere. Vi skal kreve at de politiske og militære ledere av atomvåpenstatene blir konfrontert; vi må irettesette den umoralske ideen om at trusler om nedslakning av anders lands sivilbefolkning gir makt og ære. Vi skal sørge for at våre politiske ledere innser at håp ikke er nok, men at målet om en atomvåpenfri verden må lede til handling.

Vi har forbudt umenneskelige våpen før. Nå er det på tide å forby det mest umenneskelige, mest umoralske, og mest unyttige av dem alle. La oss sørge for at 2000-tallet ikke går ned som en av verdenshistoriens tapte muligheter. La oss gjøre hva vi kan, mens det ennå er fred mellom stormaktene, for atomvåpen forblir det forrige århundrets problem. La oss ikke kaste bort muligheten, la oss ikke være redde, la oss gjøre det eneste rette. For en tryggere, mere sivilisert, og mer demokratisk verden; i respekt for de som døde for 66 år siden; i anstendighetens navn - Forby atomvåpen nå.

No comments:

Post a Comment