Monday 27 June 2011

Markering av «Nuclear Abolition Day»

Way to go! Beate H. Mikkelsen har skrevet følgende leserinnlegg i dagens utgave av Agderposten:

«Bruk av atomvåpen vil ikke bare skape en umiddelbar humanitær katastrofe, det kan også endre klimaet, lamme landbruket og skape hungersnød. Da hjelper det lite at trusselen virker liten, så lenge stridshodene ligger på lager.

På «Nuclear Abolition Day» 25. juni demonstrerte tusenvis av mennesker for at det skal startes forhandlinger om et forbud mot atomvåpen. ICAN Norge, kampanjen for et forbud mot atomvåpen, oppfordrer den norske regjeringen til å ta initiativ.

Slippes en atombombe vil følgende skje: Innen et visst område vil alt brenne opp. Strålingen vil ramme alt elektrisk utstyr. Trykkbølgen vil rive det meste i fillebiter, og det radioaktive avfallet vil gjøre området livsfarlig i lang tid.

Fukushima har gitt oss en smertelig lærepenge: Konsekvensene av radioaktivitet på avveie er grenseløse og ukontrollerbare. Nettopp det grenseløse og ukontrollerbare er stikkord som kjennetegner alle konsekvenser av en atomkraftulykke eller atomvåpenangrep.

Det er umulig å forutsi de eksakte konsekvensene, fordi alt vil avhenge av tilfeldigheter som vindens styrke og retning. Hvor langt radioaktiviteten vil rekke geografisk, og hvor lenge strålingen vil forbli i økosystemet, er fullstendig ukontrollerbart.

Slike konsekvenser blir naturligvis farligere jo mer omfattende de blir. Bare en regional atomkrig, for eksempel mellom India og Pakistan, kan endre klimaet på jorda dramatisk. De to vestasiatiske landene har til sammen omtrent 100 atombomber. Slippes samtlige av disse, vil det skape støvskyer som skygger for sola i årevis. Dette vil lamme landbruket over hele verden med en sultkatastrofe som uunngåelig konsekvens.

Etter mange års stillstand i nedrustningspolitikken, har det endelig begynt å skje ting.

USA og Russland signerte den nye Start-avtalen like før jul, Obama har skapt en ny stemning ved å snakke om en verden fri for atomvåpen og FNs generalsekretær Ban Ki-moon har lagt fram en fempunktsplan for total nedrustning.

Disse initiativene er imidlertid ikke nok. Fremdeles finnes det 20.000 atombomber fordelt på ni land. Det er kun total avskaffelse av disse som vil gi oss den nødvendige sikkerheten mot historiens potensielt verste miljøkatastrofe.

Vi har allerede forbudt noen av verdens mest inhumane og miljøfiendtlige våpen som klasevåpen, landminer og biologiske våpen. Det er på høy tid med et forbud mot den styggeste ulven av dem alle».

No comments:

Post a Comment