Tuesday 19 October 2010

Fikk kjeft av Solheim

13. oktober svarte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på min kronikk i Dagens Næringsliv.

«Det er flott at Magnus Løvold i studentkronikken i Dagens Næringsliv 8. oktober interesserer seg for Norges lange fredsengasjement på Sri Lanka. Men mye blir dessverre helt galt. Det var aldri Norge som tok de vanskelige valgene.

Det var det partene selv som gjorde.

Dessverre er flere av punktene Løvold kritiserer direkte gale.

- De tamilske tigrene insisterte på at fredsprosessen skulle skje mellom dem og regjeringen. Regjeringen godtok dette.

- Norge tok gjentatte ganger opp at spesielt muslimene burde involveres.

- Løvold bommer også fullstendig når han hevder at det var Ranil Wickremasinghe som involverte Norge. Det var president Kumaratunga som i 1999 ba Norge om å være tilrettelegger i fredsprosessen.

Løvold mener åpenbart at det er galt å bruke begrepet "tilrettelegger" fordi det underdriver Norges rolle på Sri Lanka. Det kan være saklig riktig, men det var Sri Lankas regjering som insisterte på å bruke ordet.

Når Norge er engasjert i fredsarbeid, på Sri Lanka, i Midtøsten, Haiti, Nepal eller hvor det måtte være, kan vi aldri gjøre mer enn partene selv ønsker. Vi må aldri begynne å se dem som mindreverdige aktører i sine egne land. På Sri Lanka var det de tamilske tigrene og regjeringen som styrte og definerte fredsprosessen. Vi kom med råd. Noen ganger hørte de på oss. Andre ganger gjorde de ikke det. Men det er alltid partene selv som må stå ansvarlig for sine egne handlinger.»

©Dagens Næringsliv

No comments:

Post a Comment