Friday 6 August 2010

Krisen fortsetter i Nepal

Oppdatering 21. august 2010: Avstemning i den nepalske grunnlovsforsamlingen om hvem som skal lede Nepal frem mot en ny grunnlov i Mai 2011, vil finne sted 23. august. CPN-UMLs Jhalanath Khanal vil ikke stille og partiet har slått fast at de vil avholde seg fra å stemme på noen av kandidatene. Sjansen for at det vil bli klart hvem som blir Nepals neste statsminister er dermed liten. Flere begynner å bli bekymret om hva som vil skje dersom Nepal ikke snart kommer seg ut av den politiske deadlocken. Maoistpartiet UCPN(M) har fortsatt, fire år etter borgerkrigen, en uavhengig militarisert fraksjon, og vil kunne ty til våpen dersom en forhandlingene ikke fører frem.

---

Nepals eksremt fragmenterte grunnlovsforsamling (CA) lyktes heller ikke i dag med å komme til enighet om hvem som skal lede landets neste regjering. Etter fire valgomganger, og fem uker med forhandlinger, er det fortsatt ingen løsning i sikte.

Det ble klart ta de såkalte Madheshi partiene1 - en partigruppe som har autonomi til den sørlige Terai-regionen som sin fremste kampsak - erklærte at de ville forholde seg nøytrale i dagens avstemningsrunde.

Dermed forhindret de statsministerkandidatene fra de to største partiene, “Prachanda” Pushpa Kamal Dahal fra maoistpartiet UCPN(M)s,2 og Ram Chandra Poudel fra senterpartiet NC,3 fra å få de 301 stemmene som trengs for å få flertall i den Nepalske grunnlovsforsamlingen.

18. august samles Nepals grunnslovsforslamning for femte gang for å stemme over hvem som skal bli Nepals neste statsminister. Det vil da være syv uker siden Madhav Khumar Nepal, etter press fra maoistpartiet UCPN(M), valgte å gå av som statsminister, ifølge ham selv for å sikre fremgang i den Nepalske fredsprosessen.

NCs Ram Chandra Poudel har allerede annonsert at han vil stille igjen den 18. august, til tross for at han bare fikk i overkant av 100 stemmer under dagens avstemning. De fleste synes også å regne med at UCPN(M)s Pushpa Kamal Dahal ikke vil gi opp.

Det store spørsmålet er om Jhalanath Khanal, lederen for det marxist-leninistiske CPL-UML4, vil forsøke å få nok oppslutning til å danne en ny konsensusregjering. Etter at Khanal under første avstemningsrunde i begynnelsen av juli mislyktes i å oppnå de 401 stemmene som trengs for å danne konsensusregjering, har han og partiet hans forhold seg nøytrale og avholdt seg fra å stemme i de påfølgende avstemningsrundene. De andre kandidatenes mislykkede forsøk på å oppnå flertall, synes imidlertid å ha gitt Khanal nytt håp. Til den nepalske avisen República, sier han at "tiden nå er kommet for å gå frem på en ny måte".

Mangelen på progresjon i regjeringsforhandlingene, synes å skape frustrasjon og splittelse innad i enkelte av Nepals parter. Tidligere idag trakk en gruppe lokalledere i UCPN(M) seg fra partiet, som følge av at partiledelsen hadde unnlatt å konsultere dem før de nominerte Farmud Nadhaf til grunnlovsforsamlingen.

Nå begynner også flere toppfiguerer i UCPN(M) å uttrykke misnøye med Kamal Dahals lederskap. Ifølge N. P. Upadhyaya i Telegraph Nepal ønsker stadig flere i UCPN(M) - deriblant den fremtredende maiostideologen “Kiran” Mohan Pokharel Baidya (alt. Vaidya)5 - å erstatte Kamal Dahal med hans tidligere rival Babu Ram Bhattarai som UCPN(M)s statsministerkandidat. Denne splittelsen kan, ifølge Upadhyaya, føre til kaos internt i UCPN(M).

Som en mulig følge at dette avholdt 25 parlamentsmedlemmer fra UCPN(M) fra å møte opp til dagens avstemningsrunde, og ble dermed forhindret i å gi sin stemme til Pushpa Kamal Dahal - partiets leder og statsministerkandidat. Ifølge dem selv satt de fast i en trafikkkort, men det speukleres i om det er et skjult uttrykk for frustrasjon med partiledelsen.

Madheshi-fraksjonen har også problemer med å holde orden i egne rekker. Under forrige avstemningsrunde brøt 11 parlamentsmedlemmer med faksjonens rettningslinjer om å forholde seg nøytrale, og ga isteden sin stemme til UCPN(M)s Kamal Dahal. Dette fikk ifølge Review Nepal undergrundsgruppen Janatantrik Terai Madhesh Mukti Party (JTMMP) til å utstede dødstrusler mot de 11 parlamentsmedlemmene.

Trøbbel er det også innad i det marxist-leninistiske partiet CPN-ML, som har åtte seter i grunnlovsforsamlingen. Idag annonserte fire parlamentsmedlemmer at de trakk seg ut av partiet for å kunne gi sin stemme til UCPN(M)s Pushpa Kamal Dahal.


Notes
1: Madheshi partiene: Madheshi Jada Adhika Forum, Nepal (54 av 601 seter i CA); Tarai Madhesh Loktrantrik Party (21 av 601 seter i CA); Nepal Sadbhawana Party (9 av 601 seter i CA).

2: UCPN(M): Unified Communist Party of Nepal (Maoists) (238 av 601 seter i CA).

3: NC: Nepali Congress (119 av 601 seter i CA).

4: CPN-UML: Communist Party of Nepal (Unified Marxist Leninist) (108 av 601 seter i CA)

5: “Kiran” Mohan Pokharel Baidya”: fremtredende maoistideolog som i 2008 uttrykte motstand mot Kamal Dahals uttalte mål om å gjøre Nepal til en “demokratisk republikk”. Baidya insisterte på at Nepal skulle bli en “folkerepublikk”, d.v.s. en de facto ettpartistat.

References
Nepalnews.com; The Himalayan Times; República; Ekantipur; Telegraphnepal.com; Review Nepal.

No comments:

Post a Comment